Home » دار الافتاء » که مسنون اعتکاف فاسدشي نو..

که مسنون اعتکاف فاسدشي نو..

 

الاستفتاء : كه  مسنون  اعتكاف   فاسد شي  نو قضا راوړل  يې  ضروري ده اوكنه  ؟  اوكه قضا راوړل  يې ضروري  وي  نو دټولو ورځو قضا به راوړي  او كه  دپاته ورځو  ؟  بينوا توجروا .

الجواب حامدا ومصلیاوبعد :  مسنون  اعتكاف   دامام  ابو حنيفه   اوامام محمد رحمهماالله  په  نزد ديوي  ورځي  قضا راوړل  ضروري ده   يعني يواځي  دهغي  ورځي  قضا چې ورڅخه فاسد شوى وي  ځكه چې دمسنون  اعتكاف  هره ورځ  ځان  ته  مستقله برخه ده  ، اودامام ابويوسف رحمه الله  په قول  دټولو لسو ورځو  داعتكاف قضاء  دي  راوړي   یا دي  دپا ته ورځو قضا راوړي   .

مختار  دامام  ابوحنيفه اوامام محمد رحمهماالله   قول ده  .

في  الدرالمختار وردالمحتار ۳\ ۵۰۰  وعلى  كل  فيظهر من بحث ابن الهمام  لزوم ا عتكاف  المسنون  بالشروع  وان لزوم  قضاء جميعه  اوباقيه  مخرج على قول  ابي يوسف  اما على قول  غيره  فيقضي  اليوم  الذي افسده  لاستقلال  كل  يوم  بنفسه  الى قوله  والحاصل  ان الوجه يقتضي  لزوم  كل  يوم  شرع فيه عندهما  بناء  على لزوم  صومه   الباقي  لان كل يوم بمنزلة  شفع  من النافلة  الرباعية  وان كان المسنون  هو اعتكاف  العشر بتمامه

ومثله  في  الفتاوى  الرحيميه  ۵\ ۲۰۶ وترجمة عبارته : دمسنون اعتکاف  ماتیدلو یافاسدکیدلو سره  دامام ابوحنیفه  اوامام  محمد رحمهما الله تحقیق داده چی دهغی ورځی چی فاسد شوی وی قضا راوړل  یې واجب ده  اودامام ابویوسف رح تحقیق داده چی دټولو لسو ورځو  یا دپاته ورځو قضا راوړل  واجب ده   الخ

ومثله  فی احسن الفتاوى  ۴\ ۵۱۱    وفي معارف السنن ۵\۵۳۸ ويعلم من كتبنا انه يخرج  عن عهدته بقضائه يوما واحداايضا وراجع  البدائع  والبحر  وفي الموسوعة الفقهية ۵\ والظّاهر من مذهب الحنفيّة والشّافعيّة والحنابلة أنّه لا يلزمه الإتمام ولا قضاء عليه .

دمفتی ابویاسر له فتاوی الصیام څخه

About admin